Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Buđenje vegetacije
  • 03.03.2024. 13:30
  • Osječko-baranjska, Antunovac

Josip Bazina: Zbog temperatura pčele ranije idu van, treba biti oprezan

Prerano buđenje vegetacije nikako ne pogoduje ratarstvu, povrtlarstvu i voćarstvu, pa tako ni pčelarstvu. Kako to utječe na pčele, ispričao je Josip Bazina iz Antunovca.

Foto: Printscreen Youtube
  • 611
  • 69
  • 0

Već nekoliko godina klimatske promjene uzrokuju drastične temperaturne promjene, pa se tijekom veljače u kontinentalnoj Hrvatskoj bilježe nikad veće temperature zraka otkad je meteoroloških mjerenja. Temperature danima sežu do čak 20 stupnjeva Celzijevih, a prerano buđenje vegetacije nikako ne pogoduje ratarstvu, povrtlarstvu i voćarstvu, pa tako ni pčelarstvu.

"Ovo je za nas pčelare smrt. Treba provjeravati pčele, bar kad je 10 stupnjeva, ispod 10 ne treba otvarati košnicu jer će još gore nastradati", rekao je za Osječku televiziju Josip Bazina iz Antunovca, mjesta kraj Osijeka. Dodaje kako med treba primaknuti pčeli ili nju prema medu. Također, savjetuje da treba paziti da se matica ne uguši. 

Nekada je Bazina imao puno više košnica, a sada je ostao na 30-ak. Nekoć su i zime bile prave s minusima, snijegom gotovo do ožujka i klimatskog proljeća.

Sve manje uljane repice i suncokreta u blizini

Ovaj dugogodišnji pčelar hrani ih pogačom: "Kad je zadnje vrcanje u jesen, to je uglavnom suncokret, ostavim im dovoljno hrane. Tu sam svaki dan, pregledavam, prihranjujem ih, nikad nisam imao puno gubitaka", kaže dodajući kako neki znaju davati i sirup. Ako je zajednica jaka, pojedu pogaču već za dva dana, no ako je slabija, hrana se sporije troši, ispričao je.

Svoje košnice ne seli nikuda, ima stacionarni pčelinjak, a žali se na sve manje usjeva pšenice i uljane repice u okolici. No, usprkos tome, zadovoljan je dobivenim količinama meda, koje prodaje s kućnog praga.

Mladima poručuje da se okušaju u ovom području, neka krenu, makar i s dvije košnice: "Meni je ovo život i mir. Slušam ih kako pjevaju i rade", rekao je za kraj dodajući da nekad zna i zaspati uz njih.

Više pogledajte u videoprilogu Osječke televizije:


Tagovi

Klimatske promjene Buđenje prirode Buđenje vegetacije Visoke temperature Problem u pčelarstvu Josip Bazina


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]